update

" hasseltisverkocht 2005-2007 "

campagnebeeld dag van de aarde: ontdek de intieme relatie tussen natuur, landbouw en eerlijke handel

Kom uit uw kot voor de Dag van de Aarde!

Natuurpunt en Oxfam-Wereldwinkel Hasselt i.s.m. stad Hasselt, Wervel, De Wroeter, Velt vzw, de Limburgse Natuurkoepel en JNM

Bekijk een fotoreportage op Indymedia van de Wereldwinkelbrunch.

“Wij werken samen rond duurzaamheid, niet omwille van de huidige modetrend of mediahype, maar omdat we hierin als vrijwilligersorganisaties reeds sinds jaar en dag met concreet engagement het voortouw nemen.”

De Dag van de Aarde is een jaarlijks evenement vanuit de Bond Beter Leefmilieu. Dit jaar is het centrale thema «Eerlijke Handel en duurzame landbouw». Dit in het kader van de campagne Landbouw2015.

In 2006 werd Hasselt verkozen tot duurzaamste stad van Vlaanderen en behaalde het de titel van FairTradeGemeente. N.a.v. het behalen van de Duurzaamheidsspiegel in 2006 organiseerden de duurzaamheidsambtenaren en de ambtenaar voor ontwikkelingssamenwerking van de stad Hasselt een nieuwjaarsreceptie. Daar werden de banden terug sterker aangehaald tussen Noord-Zuidwerkingen en Milieu- en natuurverenigingen in Hasselt.

Op 22 april treden enkele organisaties een eerste keer gezamelijk naar buiten, om samen met de Hasselaren de «Dag van de Aarde» te vieren. We werkten een feestelijk dagprogramma uit, waarmee we iedereen van harte uitnodigen uit hun kot te komen voor een duurzame stad!

1) Fairtrade-brunch van de Wereldwinkel

Oxfam-wereldwinkel Hasselt

De Hasseltse Wereldwinkel bestaat dit jaar 35 jaar. Op 22 april zorgen haar vrijwilligers ervoor dat je de dag kan starten met een stevige (h)eerlijke brunch. Op het menu staan Fairtrade-producten uit het Zuiden en biologische landbouwproducten uit Hasselt en omstreken. Daarnaast zijn er tal van doorlopende activiteiten zoals de tentoonstelling 'Leven van landbouw: familiale landbouw in Noord en Zuid', de filmvoorstellingen van oa 'An Inconvenient Truth' en 'Koe Nr. 80 heeft een probleem', en de Dyno2-voorstelling: Een CO2-neutrale minidiscobar op trapkracht, gerealiseerd door JNM Limburg. Voor deze activiteiten kan je je inschrijven tot en met vrijdag 13 april. De prijs bedraagt 10 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen tot 12 jaar.


Afspraak: 22 april, Katarinazaal, N. Cleynaertslaan 1, Hasselt
Duur: Van 10u tot 14u
Info: Oxfam-wereldwinkel Hasselt vzw, 011 22 83 32
Inschrijvingsformulier: http://fairtradekookboek.wordpress.com/


2) De boer op, de natuur in

Natuurpunt en Wervel

Tijdens een gezinswandeling schenken we bijzondere aandacht aan de landbouwers als duurzame landschapsbeheerders. Landbouwers zijn immers ook landschapsbouwers. Om 15u45 vertrekt aan het natuurgebied Tommelen een huifkartocht naar boerderij Swijsenhof, waar alle deelnemers een overheerlijk versbereid hoeve-ijsje krijgen aangeboden.


Afspraak: 22 april, Amfibieënreservaat Tommelen, om 15u45
Info: Souliman Diraa, 0499 620 651
website Natuurpunt Hasselt: meer informatie over de wandeling op Tommelen website Swijsenhof: meer informatie over het Swijsenhof


3) Biobabbel bij de Wroeter op de vrijdagmarkt

De Wroeter en Velt vzw

Activiteitenboerderij De Wroeter is al jarenlang een vast gezicht op de Hasseltse markt. Tijdens de vrijdagmarkt van 20 april willen ze je even doen stilstaan bij hun bio-verhaal. De gratis proevertjes staan mee garant voor een gezellige biobabbel.


Afspraak: 20 april, vrijdagmarkt Dusartplein, Hasselt


 

Website Dag van de Aarde:

klik hier voor meer informatie over alle activiteiten in Vlaanderen.