Thuis

Hasselt • FairTradeGemeente

kaart hasselt

Eerlijke handel ¤ Fair Trade

Ξ Eerlijke handel in cijfers
Het gaat goed met de eerlijke handel in België. De verkoop zit in de lift, steeds meer winkels bieden producten uit eerlijke handel aan en het assortiment wordt jaar na jaar uitgebreid.
Toch blijft Fair trade een relatief klein fenomeen. Enkel koffie, bananen en honing halen bij ons een marktaandeel van meer dan 1 procent.

In Zwitserland en Groot-Brittannië overtuigt de eerlijke handel al heel wat meer mensen. Eén vijfde van de gemalen koffie die in Groot-Brittannië in 2004 werd verkocht, kwam uit eerlijke handel. In Zwitserland draagt bijna de helft van de bananen en 28 procent van de bloemen een fairtradekeurmerk.

Ξ Wat is eerlijke handel?
Eerlijke handel, oftwewel Fair trade, is geen vorm van liefdadigheid. Het streeft dus ook naar veroveren van marktaandeel. Of beter: heroveren van marktaandeel t.v.v. kleine producenten. Zij worden door de belangen van grote multinationale bedrijven van de markt gedrukt. Uit de markt geprijsd, zeg maar. Klik hier voor de defenitie en een kennismaking met de producenten.

Ξ Fair Trade en u
Fair Trade is vandaag dus ook nog steeds een vorm van actievoeren. Koop je als consument een Fair Trade-product, dan steun je een idee. Laat je Fair Trade aan je voorbijgaan, dan geef je een signaal, dat het voor jou niet anders hoeft. Dan laat je de vrije markt spelen en laat je de handen vrij aan Interbrew en andere Douwe Egbertsen. Zij willen de markt voor zich alleen.

Ξ Hoe herken ik de producten?
Vandaag brengen 42 (keur)merken in totaal 241 verschillende producten met het label van Max Havelaar op de Belgische markt. De 2 gekendste zijn:
maxoxfam Max Havelaar. Dit is geen merk, maar een garantielabel.
 Oxfam Fair Trade. Dit huismerk van Oxfam vind je op steeds meer verkoopspunten.

Ξ Fair Trade in Hasselt
Niet alleen de Wereldwinkel, met haar 60 vrijwilligers, maar ook biowinkels en supermarkten hebben steeds meer eerlijke producten in hun rekken. Delhaize biedt een dertigtal producten uit de eerlijke handel aan. Het grootste assortiment van Oxfam Fairtrade vind je in Carrefour-GB. Colruyt, Delhaize en Spar hebben ook een aanbod. Klik hier voor de winkels in Hasselt.