Thuis

Hasselt FairTradeGemeente

kaart hasselt

Welkom!

'Wanneer onze grondstoffen schaars worden, vechten we erom. Bij duurzaam beheer ervan en door duurzame ontwikkeling, planten we de zaden van vrede.'  Wangari Maathai

Beste bezoek(st)er,

een comfortabel huis, een goed zittende nieuwe broek voor de kinderen, een weldoende vakantie, een gezellig zomers terrasje,... Het zijn dit soort geneugten, die ons leven kruiden. Gelukkig zijn het voor de meesten onder ons vanzelfsprekendheden geworden. En het mag ook wat kosten. Levenskwaliteit heeft zo zijn prijs.

Heel wat mensen verdienen hun dagelijks brood met het aanbieden van deze diensten. M.a.w.: achter iedere dienst of ieder product zitten gemotiveerde mensen, die het beste van zichzelf geven. Alleen, ze zijn niet altijd even zichtbaar. En krijgen mede hierdoor ook niet altijd het loon of respect (lees: levenskwaliteit) terug, welke ook zij verdienen.

Deze website wil een gezicht geven aan Hasselaren, die het beste in zichzelf bovenhalen als het gaat over voeding. Het beste wil hier zeggen: ze produceren of consumeren met respect voor hún gezin, dat van anderen en dus dat van jou. Ze staan mee ten dienste van jou als consument of producent en schuwen daarbij hun verantwoordelijkheid niet.

De campagne "Hasselt is verkocht" vraagt van jou als consument of handelaar ook enige verantwoordelijkheid terug. En respect. Respect vooral voor degene die aan de basis staat van ons voedsel: de landbouwer. De kleine boer in Hasselt, maar ook die in het Zuiden.

Zonder appels immers geen appeltaart. Zonder zuivelboer geen kaas. Zonder cacao geen chocolade. En zonder koffieboer geen ochtelijke opkikker. Doch al te vaak moet diezelfde boer wijken voor de belangen van grote agro-industriële bedrijven en distributieketens. Dus eten we Jonagold uit Oost-Europa, fetakaas uit Denemarken en snijboontjes uit Kenia. En krijgen boeren hier en in het Zuiden de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt. De wereld op zijn kop...

De nationale campagne "Ik ben verkocht" wil de kleine boer terug een gezicht én stem geven. De consument, handelaar en producent, waar mogelijk, terug dichter bij elkaar brengen. Er zijn al tal van organisaties die - vaak onafhankelijk van of naast elkaar - de deelbelangen van deze partijen beheren. "Hasselt is verkocht" heeft de ambitie in onze stad de schakels terug of sterker aan elkaar te smeden. En een gezamelijk forum te zijn, waarlangs producenten en consumenten elkaar beter weten te vinden en begrijpen.

Om dit alles in goede banen te leiden werd een trekkersgroep opgericht. Hun verhaal en dat van alle deelnemende organisaties, boeren én handelaars vind je onder de links hiernaast.

Wij wensen u veel surf- en verder levensgenot!

De trekkersgroep van "Hasselt is verkocht".